MYS-Racers sommareskader 2006 kan väl inte betecknas som annat än en formidabel succes!

Sammanlagt deltog 15 Racers och ett 40-tal glada träbåtstokar under helgen den 14:e till 16:e Juli. Det blev mycket båtåka på dagarna och trevligt umgänge med mat och dryck på kvällarna.
Färden gick på fredagen från Getfoten till Löparö, på lördagen från Löparö till Södermöja via Nässlingen och på söndagen från Södermöja till Sandhamn. (Kolla rutten här)

Följande ekipage deltog i eskadern:

Gary Vallins Becker Marinette "Gloria"

Christian & Jeanette Barfods Gar-Wood "Sea Wing"

Pelle & Nina Roeginds Hacker-Craft "Wadduda"

Christer & Bitte Winges Forslund Ess "Ran"

Linus Hööks Sjöexpress Gar-Wood "Vågen"

Rune Conningers Plymracer "Menuett"

Anders & Linda Perssons Forslundracer "Kathinka"

Anders Perssons Boghammarracer "Sporten"

Mathias Strömbergs Cris-Craft "Aurora"

Böttners Chris-Craft Capri "My Basketease"

Anders Jelvings Forslund Ess "Ninnie III"

Stefan Sundqvists Forslund Ess "Wira III"

Robert Duimovichs Chris-Craft "Speed King"

Göran Bronners Forlund Ess "C`est Si Bon"

Magnus Bergs Riva Super Ariston "Chiko"

Dag 1 : Getfoten-Siarö-Löparö

Eskaderhelgen började för min del med att Gary och Henka kom och hämtade mig i "Gloria" på fredagsmorgonen, eftersom min egen båt "Stjärna" (i bakgrunden) ännu inte hade fått tillbaks sin motor som lämnades in för renovering i början av Mars...Därefter bar det av mot eskaderns uppsamlingsplats som var ön Getfoten, strax söder om Waxholm.Eskaderdeltagarna samlas och bekantar sig med varandra och med båtarna.På Getfoten avnjöts en Tjeckisk ölbuffe´och en bit mat......innan det var dax för lite båtflukt, här "Kathinka"...

...och en stunds vila, Christer och Bitte i "Ran", Jeanette i "Sea Wings" akterbrunn.Så småningom började dock en viss otålighet infinna sig, alla ville ju åka båt!Färden gick norrut med destination Löparö.Lite stilstudier av "Ran"......"Sea Wing"......"Sporten"......"Kathinka"......"Aurora"...... och Rune Conningers otroligt fint renoverade "Menuett".På dom öppna fjärdarna gick det en del sjö vilket gjorde färden extra rolig... och blöt.
Här satsar "Sea Wing" för fullt över fjärden......och tar sig vatten över huvudet!Även "Sporten" stiftar närmare bekantskap med det våta elementet...... och här ser Mathias i "Aurora" till att bli ordentligt genomfuktad!"Vågen" gick däremot som ett strykjärn genom sjön...... det gick till och med att komma undan torrskodd i akterbrunnen.     Gary, blöt och glad!                                            "Sea Wing" på väg mot lugnare vatten.Första stoppet blev Siarö, där dom flesta av oss skulle tillbringa natten...... efter in-checkningen på vandrarhemmet bar det åter av mot Löparö.
"Racing for Löparö!" (Klicka på symbolen för en liten filmsnutt)Första båt till Löparö blev "Vågen"......med övriga tätt efter. Värden, Pelle Roegind, hjälper alla att hitta en plats.Lite på efterkälken anlände sällskapet Böttner med sin fina Chris-Craft Capri.Alla på Plats!Efter en dags båtåka så började det kurra så smått i magen, vilket Pelle avhjälpte medelst en utsökt wokanrättning med tillbehör...... varefter dom mätta och belåtna eskaderdeltagarna ägnade resten av den ljuvliga sommarkvällen (och en del av natten...) åt trivsamt umgänge med en hel del träbåtssnack.I den vackra skymningen ligger "Vågen", "Wadduda" och "Sea Wing" och vilar inför morgondagens övningar...... även fotograf Nilsson söker sig ett natthärbärge...... medans vi andra sköter "eftersläckningen" på Siaröfortets vandrarhem.

Dag 2 : Löparö-Nässlingen-Södermöja

Är man uppe med så tuppen kan man få se både "Vågen"...... och "Sporten" ligga och glänsa i det tidiga morgonljuset.Annars finns det en del annat att titta på när man ända råkar befinna sig på Siarö (eller Kyrkogårdsön, som den egentligen heter efter att ha fungerat som begravningsplats under den svåra koleraepedemin i mitten av 1800-talet). Främst då själva Siaröfortet, som dominerar ön både över och under jord.Det måste ha gått åt en hel del betong...... och taggtråd när fortet byggdes i början av 1900-talet.Ett rälssystem användes för att placera ut artilleripjäserna på lämpliga ställen runt ön.Här inspekterar "Vågens" besättning fortets inre delar, som sambandscentralen...... och dom förstklassiga sanitetsinstallationerna.Så småningom blev det dax att börja röra sig söderöver, det vankades lunch på Nässlingen.
Från Löparö anslöt Pelle Roegind med sin fräcka Hacker-Craft "Wadduda"."Wadduda" tar fart...... och resten av gänget hänger på!Störst och minst på eskadern, 33 fot "Wadduda" och 16 fot "Aurora".Utsikt från "Vågens" akterbrunn.Framme vid Nässlingens Sjökrog avnjöts en välsmakande lunch...... samtidigt som våra båtar tilldrog sig välförtjänt uppmärksamhet.Från Nässlingen anslöt Magnus Berg i sin Riva Super Ariston "Chico", Anders Jelving och Stefan Sundqvists i Forslund Essen "Ninnie III" och "Wira III" samt Robert Duimovich i sin Chris-Craft "Speed King". Här tätt följda av "Aurora".Eskadern var lyckligt förskonad från haverier, det såg dock oroväckande ut när det uppstod rökutveckling från "Kathinkas" motorrum. Som tur var såg det värre ut än det var, nämligen en kylvattenläcka från en sprucken frostplugg som gick att täta provisoriskt och strax kunde färden mot Södermöja återupptas.Väl framme vid Södemöja...... så konstaterar värdfamiljen, med skräckblandad förtjusning, att man har fått besök av 14 mahognyracers och ett knappt 40-tal gäster...... som önskar sig en bit mat...... och någonstans att sova.Till saken hör att när vi träffades hemma hos Anders och Linda Persson i vintras för att planera sommarens eskader så sas det att "Ja, det brukar väl dyka upp en tre-fyra båtar och ett tio-tal personer på sommar-eskadrarna". Det lät ju som en lätt match varför jag föreslog att vi kunde spendera en natt på vårat ställe på Södermöja, tänk vad lättlurad man kan va´...Det hela avlöpte dock över förväntan tack vare ett underbart sommarväder och ett gäng minst lika underbara träbåtsentustiaster. Jag hoppas att ingen gick hungrig från bordet och att ni på något sätt fick en blund i ögonen, även om ett flertal valde att hälsa soluppgången välkommen...

Dag 3: Södermöja - Sandhamn

Morgon på Södermöja...... vackert så man vill gråta.Så småningom vaknade dom flesta till liv och ägnade förmiddagen åt båtfix och bad...... men strax började det åter att rycka i "båt-åkar-nerven", en lunch i Sandhamn hägrade.Ett sagolikt muller! (Klicka på symbolen för en liten filmsnutt)När alla hade kastat loss...... så arrangerade fotograf Ove Nilsson 13 mahognyracers...... till en bild som förmodligen kommer att bli klassisk i veteranbåtssammanhang.

(OBS! Det här är min egen bild, tagen vid samma tillfälle, en bättre bild finns att köpas på
fotograf Ove Nilssons hemsida
)Mera muller! (Klicka på symbolen för en liten filmsnutt)Sista anhalt på helgens eskader var Sandhamn där vi trots högsäsong lyckades få en egen brygga för våra racers (hur det nu gick till... jag misstänker att Pelle hade ett finger med i spelet...).Även här så orsakade vår ankomst en smärre folkvandring av människor med beundrande blickar som inte kunde se sig mätta på blänkande mahogny!Efter Sandhamn så var det roliga slut för den här gången och alla styrde kosan hemåt, trötta men lyckliga!Till sist vill jag rikta ett stort tack till Gary och alla er andra som gjorde denna fantastiska helg möjlig!

Tack till Pelle med familj för stor generositet och gästfrihet vid besöket på Löparö!

Tack till skepparna på "Gloria", "Vågen", "Chiko" och "Wadduda" för att jag fick åka med när jag inte kunde använda min egen båt!Hoppas att vi kan göra något liknande sommaren 2007...